Milline mesi on mesi?

Mett  liigitatakse peamiselt tema päritolu järgi kaheks suuremaks rühmaks : a) õiemesi ja b) lehemesi. Õiemett omakorda liigitatakse kaheks monofloorseks, ehk ühetaimemeeks ja polüfloorseks, ehk mitmetaimemeeks. Monofloorseks loetakse mett, mis sisaldab vähemalt 50% ühe taimeliigi õietolmuteri. Polüfloorse mee puhul jääb ühe taimeliigi õietolmuterade hulk alati alla 50%. Õiemee värvus oleneb otseselt taimeliigist ja põhiliseks värvuse mõjutajaks on pigmendid (karotiin- punakas, ksantofüll- kollakas ja klorofüll- rohekas). Lehemesi jaguneb oma päritolult samuti kaheks : loomse päritoluga lehemesi on taimemahlast toituvate lehetäide, kilptäide ja teiste putukate väljaheide, mis sisaldab rohkesti valke, mineraalaineid ja dekstriine. Loomse päritoluga lehemesi on sagedamini rohekaspruuni või tumepruuni värvusega ja mõrkja maitsega. Sobib inimtoiduks, kuid ei sobi mesilastele talvesöödaks, kuna jätab palju seedejätteid. Taimse päritoluga lehemesi on taimede poolt eritatav süsivesikuid sisaldav vedelik, mida taimede lehed eritavad teatud looduslike tingimuste mõjul (väga suured ööpäevased temperatuuri kõikumised) või vigastatud rakkudest peale tugevat rahehoogu. Enamlevinult on müügil õiemesi.

Kodus: Maalehe artiklis on  tubli mesinik andnud head juhendid , kuidas ka tavatarbijal on võimalik eristada suhkrumett naturaalsest. Lõhna järgi pole see alati võimalik. Kuna aga võltsmesi pole nii magus kui naturaalne, ei tekita see kurgus kipitust.

Evald Übi õpetuse kohaselt saab mee naturaalsust kontrollida kuivatuspaberiga, millele tilgutatakse mett. Kui mõne minuti pärast tekib paberi vastasküljele märg plekk, on mesilastele suhkrut söödetud. Naturaalse meega seda üldjuhul ei juhtu, kuigi absoluutselt välistatud ei ole.

Lembit Kaasiku õpetust mööda saab värskelt vurritatud mee naturaalsust kontrollida järgmiselt: tuleb võtta purgist lusikaga mett, tõsta see 30 cm kõrgusele ja lasta meel venida. Lõpuks tõmbub katkev meenire nagu kummipael üles ega jää tilkuma. Võltsmesi aga ei veni, vaid ainult tilgub.

Üks võimalus on veel. Kui valada mett vette, vajub ehtne mesi kindla joana anuma põhja. Võltsmesi aga valgub vees laiali. Korrektne hinnang mee kvaliteedile saab siiski sündida ainult laboratoorse analüüsi alusel.

Laboratoorsed analüüsid
Loomulikult on võimalik määrata lõputult palju erinevaid andmeid, kuid mõned kõnekamad neist on kirjeldatud mesindusprogrammi raames järgmiste näitajate osas:
  Näitaja Norm
Niiskus ( %) <20
Diastaas ehk DA >8
Hüdroksümetüülfurfuraal ehk HMF ( mg/kg ) <40
Vabade hapete sisaldus (mmooli/kg)  < 50
Elektrijuhtivus (mS/cm) lehemees > 0,8
Elektrijuhtivus ( mS/cm) õiemees, õiemee ja
lehemee segu
0,1 - 0,8
Fruktoosi- ja glükoosisisaldus õiemees (g/100 g) vähemalt 60
Fruktoosi- ja glükoosisisaldus lehemees ja lehemee
ning õiemee segus (g/ 100 g)
vähemalt
45
Sahharoosisisaldus (g/100 g)  ≤ 5

Oluline on, et mee veesisaldus poleks liiga suur, sest selline mesi ei säili ning läheb kergesti käärima. Mee niiskusesisaldus peaks jääma alla 20%.
Vabad happed tulenevad osaliselt mee
hulka jäänud nektarist ja nende määr sõltub t
aimeliigist, kust nektar kogutud. Osaliselt lisanduvad vabad happed ka mee käärimisprotsessi tulemusena, kui mee niiskusesisaldus on olnud liiga kõrge (kui on väga kõrge, on arvata, et mesi käärib).
Diastaasarv näitab bioloogiliselt aktiivsete
ainete ensüümide sisaldust mees s.t. iseloomustab, kui tervislik on mesi (mida suurem, seda parem). Heledama mee diastaas on madalam,tumedamal kõrgem.
HMF on fruktoosi laguprodukt, mis tekib mee seismisel või kuumutamisel ega anna meele midagi juurde – ei maitset ega raviomadusi. Seega on ta vaid indikaatornäitaja, mis iseloomustab kui vana on mesi. On mitmeid mõõtmise võimalusi, kas sisalduse järgi või reaktsiooni järgi, sellel lehel puudub reaktsioon.
Põhilised mee koostisosad on vesi 18% ja suhkrud glükoos ning fruktoos 75%. Lisaks sisaldab mesi mineraalsooli, happeid, eeterlikke õlisid, biostimuleerivaid aineid, vitamiine, värvaineid ja fütontsiide, kokku enam kui 400 keemilist komponenti. 
Kuna meesuhkrud on 90% ulatuses lihtsuhkrud, omastab organism mett jäägitult, taastades kiiresti raske tööga kulutatud energiavarud. Kilogramm mett annab energiat 2,5 korda rohkem kui sama kogus liha. Mees on mitmesuguseid antibiootilisi aineid, mis hävitavad haigusi tekitavaid baktereid ja hallitusseente eoseid. Mee kuumutamisel üle 50 kraadi, hakkavad seal toimuma keemilised muutused, kõigepealt hävinevad fermendid, temperatuuri tõustes kasvuained ja vitamiinid ning ta kaotab enamuse oma kasulikest omadustest.
     
Mesila kontakt
Mäeltoa talu,Maalasti küla
Kõo vald, Viljandimaa
info@mallast.ee
 
Ettevõtte kontakt
Puhkekodu tee 39
Tallinn, Harjumaa
tel: 5566 5931 / 5165 292
  Ettevõtte andmed
reg nr:12552503
KMKR nr EE101828767
Swedbank EE 092200221058376235
Koduleht Elitec'st