Mis värvi on mesi?

Värske ja vedela mee värvus varieerub läbipaistvast ja värvitust kuni merevaigukollase või mustjani. Peamiseks mõjutajaks on siinkohal taim, millelt nektar pärineb. Nt ristiku, mesika ja  keerispea mesi on peaaegu värvitu, põdrakanepil pisut roheka varjundiga peaaegu läbipaistev,  võilillel ja pärnal helekollane,  rapsil kollane,  tatral tumekollane, kanarbikul punakaspruun.

Mee suhkrustumine ehk kristalliseerumine on tegelikult glükoosi kristallide sadestumine, fruktoos jääb vedelaks ja tänu sellele on mesi kleepuv, erinevad suhkrud on meepurgis segamini ja seetõttu võib mesi tunduda marmorjas. Kristalliseerunud mee värvus tõmbub heledamaks, kuna glükoosikristallid on valged. Läbipaistev ja peaaegu värvitu mesi muutub kristalliseerumisel piimvalgeks. Mee kristalliseerumise kiirus sõltub mee glükoosisisaldusest, mida rohkem glükoosi, seda kiiremini mesi kristalliseerub. Põdrakanepi mesi näiteks on väga fruktoosirikas ning seepärast suhkrustub hiljem, umbes pool aastat pärast vurritamist. Rapsi-, tatra- ja võilillemesi näiteks suhkrustuvad aga väga kiiresti, isegi 2-3 nädalaga.

Erinevate taimede mesi on erinev ka peale kristalliseerumist, näiteks rapsimesi on jämedate kristallidega, kanarbik väga tiheda konsistentsiga. Maitseomadustest on kanarbik tugeva maitsega, tatra mee tugev maitse kristalliseerudes maheneb, põdrakanep, mesikas ja ristik on meeldiva maheda maitsega. Meeldiva aroomiga on näiteks pärnaõitelt korjatud mesi, piparmünt annab meele meeldiva piparmündi aroomi, liivatee jällegi tugeva mentoolilõhnalise aroomi.

 

     
Mesila kontakt
Mäeltoa talu,Maalasti küla
Kõo vald, Viljandimaa
info@mallast.ee
 
Ettevõtte kontakt
Puhkekodu tee 39
Tallinn, Harjumaa
tel: 5566 5931 / 5165 292
  Ettevõtte andmed
reg nr:12552503
KMKR nr EE101828767
Swedbank EE 092200221058376235
Koduleht Elitec'st