Kuidas mett

Kuidas mett tehakse?

Nektar on magus vedelik, mis eritub õite mesinäärmeist (nektaariumidest) ja millest mesilased valmistavad mett. Taimed toodavad nektarit putukate ligimeelitamiseks, et need õisi tolmeldaksid. Nektar on taime õites paiknevate nektarinäärmete eritis, mis sisaldab keskmiselt 55-70% vett ja 30- 50% suhkruid. Nektarit, mis sisaldab alla 4,25% suhkrut, mesilased enam ei kogu. Kui nektari suhkrusisaldus tõuseb üle 75%, siis muutub ta mesilastele raskesti kättesaadavaks. Nektar sisaldab peamiselt vees lahustunud puuviljasuhkrut e. fruktoosi, viinamarjasuhkrut e. glükoosi ja roosuhkrut e. sahharoosi. Peale selle sisaldab nektar veel vähesel määral valke, orgaanilisi happeid, dekstriine, alkaloide, mineraalaineid ja eeterlikke õlisid. Erinevate taimeliikide nektari keemiline koostis on erinev, mistõttu ka erinevatelt taimeliikidelt pärit mee keemiline koostis on erinev.


Töölismesilased imevad nektarit oma pika imilondiga ning koguvad selle meepõide, tegeliku mao ees paiknevasse hoidlasse. Tarusse naastes annavad nad kogutud nektari oma noorematele kaaslastele üle ning lendavad jälle korjele. Noored töölised, kes veel tarust väljas ei käi, hoiavad nektarit umbes 20 minutit “suus” ja segavad selle ensüümidega, mille abil lõhustatakse nektaris sisalduv roosuhkur lihtsuhkruteks: viinamarja- ja puuviljasuhkruks. Samal ajal toimub mitme nektaris mittesisalduva suhkru süntees ning mesi muutub kergestiseeditavaks.
Seejärel asetatakse nektar kärjekannudesse, et vesi sellest ära aurustuks ning see tiheneks. Kui poolvalmis mesi on täiesti tihke, mälub tööline selle uuesti läbi ja muudab aineks, mida võib juba meeks nimetada. Ta paneb selle kärjekannu tagasi ja suleb kannu vahast kaanekesega, et selle sisu säiliks ajani, mil seda tarvis läheb.
Selle protsessi käigus säilivad nektari eeterlike õlide jäänused, mis annavadki meele selle iseloomuliku lõhna, mis meenutab selle pärinemist lilledest.

Mesilased toovad tarru ka õietolmu ning asetavad selle üksikutesse kärjekannudesse. Õietolm on äärmiselt valgurikas ja vaklade ja arenevate tööliste põhitoit.
Kõik mesilased – ema, töölised ja lesed – võtavad söögiks mõeldud mett ning õietolmu kärjekannudest ise.
     
Mesila kontakt
Mäeltoa talu,Maalasti küla
Kõo vald, Viljandimaa
info@mallast.ee
 
Ettevõtte kontakt
Puhkekodu tee 39
Tallinn, Harjumaa
tel: 5566 5931 / 5165 292
  Ettevõtte andmed
reg nr:12552503
KMKR nr EE101828767
Swedbank EE 092200221058376235
Koduleht Elitec'st